vrijdag 13 november 2009

Na onze eigen provincie West-Vlaanderen komen we nu heel wat meer te weten over België.
We oefenden verder met de atlas waar we alle provincies en hun hoofdplaatsen vonden.
We leerden één en ander over Vlamingen en Walen, koningen en democratie, buurlanden en grenzen, Belgische monumenten en troeven.
Het koningshuis diende ook een beetje als inspiratie voor dit grappige stripverhaaltje, getekend door Linde.
Wie in de poetshoek zit, zorgt ervoor dat onze klas netjes blijft. Liesbeth geeft het bord een grondige beurt.
Ezra poetst de vensterbanken. "Bij miojn mémé moet ik dat ook altijd doen", zucht hij.
In de godsdienstles leerden we over conflicten. We gaven voorbeelden van plaatsen of situaties waar conflicten kunnen voorkomen en ontdekten dat dit eigenlijk overal kan gebeuren. Volgende week onderzoeken we de oorzaken van conflicten en bedenken we hoe de brokken na een ruzie gelijmd kunnen worden of hoe we conflicten kunnen voorkomen. Handig voor op de speelplaats...
We speelden toneeltjes over Sint-Maarten en de bedelaar. In sommige versies weigerde Sint-Maarten zijn mantel te delen, in andere versies bleek de bedelaar een dief te zijn. Sommige Sint-Maartens hadden zelfs trekjes van superman!
Voor de actie veilig verkeer kregen we van het oudercomité een bonnetje wanneer we onze fluojas aanhadden. Dit werd ingeruild voor een sticker waarmee we de octopus moeten volplakken. Gelukkig waren de meeste kinderen van onze klas in orde maar helaas niet allemaal. Volgende keer gaan we voor het maximum!
In de taallessen oefenden we verder op onderwerp, persoonsvorm, werkwoorden. Een leuk spelletje voor in de auto tijdens een lange of korte rit: mama of papa zegt een zin; zoon of dochter zegt welke werkwoorden er in de zin voorkomen. Werkwoorden herken je doordat je ze kunt vervoegen met ik, jij, hij, wij... Niet zo gemakkelijk hoor! Je kan ook de pv zoeken; die vind je door van de zin een ja/nee-vraag te maken want dan staat de pv vooraan.
Tot slot hoop ik op een grote opkomst in de mis zondag. Het lied "de lichtjes van de Schelde in in onze klas alvast een hit.
Groeten van juf nele

1 opmerking:

Gilles V. zei

Hallo juf Nele en vriendjes,

Ik vond het een mooie mis.

Groetjes Gilles