vrijdag 26 maart 2010

De geboorte van een boek.

Deze week mochten we al genieten van een aantal spreekbeurten die door de kinderen zeer goed werden voorbereid. Van Linde kregen we zelfs een heerlijk glaasje verse koemelk.
In de WO-les leerden we over het tot stand komen van een boek. Eerst probeerden we op speelse wijze de volgorde te ontdekken van alle fasen bij de geboorte van een boek. daarna gingen we zelf aan de slag in een groepje. Alles begint met een idee dat dan door de schrijver op papier wordt gezet. Die trekt ermee naar de uitgever die samen met de lector beslist of er van het verhaal een boek wordt gemaakt.
Daarna zoekt men een illustrator om tekeningen te maken bij het verhaal.
De vormgever bepaalt hoe het boek er zal uitzien: formaat, dikte van het papier, lettertype...
De zetter zet alles op de computer op de juiste plaats en de corrector controleert het geheel op fouten.

Daarna kan het boek gedrukt worden. Volgende week gaan we verder met het maken van ons boekje!
Woensdag trokken we met wat centjes naar de rommelmarkt. We kregen opdracht voor de kindjes van de eerste kleuterklas te zorgen en dit deden we heel goed!
Toch vonden we ook wat tijd om zelf enkele spulletjes te kopen voor het goede doel. Zie hier onze aanwinsten:
Verder kregen we deze week een aantal grote toetsen voor ons paasrapport. We rekenden heel wat af met kommagetallen en berekenden het jaar waarin we vermoedelijk ons einddiploma zullen halen. Daarbij was het voor sommigen even schrikken toen ze ontdekten hoeveel jaren van studeren ze nog voor zich hebben voor ze hun droomberoep kunnen uitoefenen.
In de taalles werden soorten teksten en woordsoorten weer eens onder de loep genomen. We hadden ook met z'n allen naarstig gelezen en op die manier leuke spelletjes verdiend die we vrijdag mochten spelen: Chinese muur, dassengevecht, omgekeerde wereld en zip zap boink, heel plezant!
Tot slot nog groot nieuws: Yentl heeft er een zusje bij! De kleine Estelle zal zeker vertroeteld worden door haar grote broer en wij verheugen ons al om op babybezoek te gaan.
Tot volgende week.
Groeten van juf Nele

Geen opmerkingen: