vrijdag 12 maart 2010

Op bezoek in café Sint-Jozef!

We mochten opnieuw een jarige vieren: deze keer zongen we voor Louis. Proficiat, Louis!
Een mooi voorbeeldje hoe een afbeelding werd uitgewerkt volgens thema. Yentl schilderde rond de uitgeknipte foto van een banaan een bananenboom waar bananen vanaf vielen en daarbij een aapje dat verlekkerd zit te wachten.
Deze week werkten we rond het tweede luik van de Droomfabriek. In het eerste trimester hadden we gewerkt rond West-Vlaanderen en daarbij vastgesteld dat de horeca in onze provincie een heel belangrijke plaats inneemt. Zo kwamen we tot het besluit om als eigen onderneming een café open te houden. Dit bleek helemaal niet zo evident. Eerst spraken we samen de belangrijkste zaken af zoals de naam, de plaats, het tijdstip en het aanbod. Daarna kozen we voor een werkgroep zoals inrichting, materiaal, uithangbord of uitnodiging waar we aan de slag gingen. Juf Nele deed de aankopen van drank en snacks en daarna berekenden we in de klas de totale uitgaven. We onderzochten ook hoeveel glaasjes we uit één fles konden schenken en welke prijs we moesten vragen om zeker wat winst te maken, wat toch het doel van een onderneming is. Gelukkig mochten we bij deze moeilijke opdrachten gebruik maken van een rekenmachine.
We gingen ook ons licht opsteken in een echt café, namelijk café Sint-Jozef in Slyps. Dank je wel aan de lieve ouders en grootouders die voor vervoer zorgden!!! Cafébaas Toon beantwoordde onze vragen uitgebreid. Zo vertelde hij dat de naam Sint-Jozef afkomstig is van vroeger, toen een timmerman het café openhield en zijn patroonheilige als naam voor het café nam.
Toon liet ons zien hoe je een biertje tapt. maar waar komt dat bier vandaan?
We daalden af naar de kelder waar we uitleg kregen over de tapinstallatie.
We luisterden geïnteresseerd naar de uitleg over alle taken die er bij het openhouden van een café komen kijken: de boekhouding, het bestellen van de drank, het poetsen en klaarzetten...
Toon liet ons ook zien hoe je klanten wint. De mensen komen namelijk niet in de eerste plaats voor de drank maar meest voor het sociaal contact. Dus organiseert een goede cafébaas heel wat activiteiten. Zo is er in Sint-Jozef een biljartclub, een pingpongclub, een vogelpikclub, een kaartersclub en een wielerclub!
Toon maakte ook zelf originele volksspelen zoals stokvangen...
of schijfschieten.
We zagen ook hoe de toog praktisch georganiseerd wordt met vaste plaatsen voor glazen en flessen en met een computer die de muziek regelt. Zo deden we heel wat ideetjes op voor ons eigen café.
We bedankten Toon voor de uitgebreide en enthousiaste uitleg. Nu zijn we ons er goed van bewust dat zelfs bij een kleine onderneming heel wat komt kijken.
Volgende week is het onze beurt om cafébaas te zijn. Maar eerst genieten we nog van een fijn lang weekend. Groeten van juf Nele.

Geen opmerkingen: